ОН: Планираното производство на фосилни горива сериозно ги загрозува климатските цели

Од:

Државите во светот во моментов планираат повеќе од двојно производство на јаглен, нафта и гас, што не е во согласност со плановите за ограничување на глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови, се посочува во денешната реакција од Обединетите нации.

Десет дена пред Самитот за климата, кој се смета за клучен за одржливоста на температурните цели на Парискиот договор, Програмата на ОН за животна средина наведува дека плановите на земјите за производство на фосилни горива во оваа деценија се „опасно неконзистентни“ со потребното намалување на емисиите, пренесува Радио Слободна Европа.

ОН велат дека емисијата на штетни гасови мора да се намали за речиси 50 проценти до 2030 година и на нула до средината на векот, со цел да се ограничи затоплувањето на 1,5 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа.

Но, извештајот за производство покажа дека вкупното производство на фосилни горива најверојатно ќе се зголемува најмалку до 2040 година.

Плановите за развој ќе произведат 110 проценти повеќе фосилни горива оваа деценија отколку што е во согласност со ограничувањето на глобалното затоплување на 1,5 степени над зададеното ниво, и 45 проценти повеќе во делови од светот каде што температурите се зголемуваат за два степени Целзиусови.

„Резултатите од истражувањето се јасни: глобалното производство на јаглен, нафта и гас мора да почне да опаѓа веднаш и нагло за да биде во согласност со ограничувањето на долгорочното затоплување“, вели Плој Ачакулвисут, главен автор на извештајот од Институтот за животна средина во Стокхолм.

Тој додава дека државите, сепак, продолжуваат да планираат и поддржуваат нивоа на производство на фосилни горива што далеку ги надминуваат оние количини што можеме безбедно да ги согориме.

Со сегашната стапка на затоплување од 1,1 степени Целзиусови, планетата се повеќе се бори со чести суши, поплави и бури кои стануваат посилни со зголемувањето на нивото на морето.

Според Парискиот договор од 2015 година, земјите се обврзаа да го ограничат затоплувањето на 1,5 до 2 Целзиусови степени преку значително намалување на емисиите на стакленички гасови, потсетува РСЕ.

Би можело да ве интересира

За ЕУ постигнатиот договор на климатската конференција КОП26 ги одразува целите на Парискиот договор

Ана Ололовска

За шефот на ОН, заклучоците од конференцијата за климата се добредојдени чекори напред но недоволни

Ана Ололовска

Британскиот премиер постигнатиот меѓународен договор за климата го оцени како голем чекор напред

Ана Ололовска

На климатската конференција КОП26 постигнат договор за забрзување на борбата против затоплувањето

Ана Ололовска

КОП26 повика на намалување на потрошувачката на јаглен и емисиите на штетни гасови

Ана Ололовска

Кина и Саудиска Арабија ги блокираат формулациите за фосилни горива во договорот од КОП26

Ана Ололовска