ОН: Брегзит без договор ќе доведе до загуба на 16 милијарди евра

Од:

Британците ќе изгубат 16 милијарди долари извоз во Европската унија и уште неколку милијарди долари извоз во други земји доколку се реализира Брегзит без договор.

Економистите на ООН во студијата објавена од Конференцијата за трговија и развој на ООН (УНКТАД) оценуваат дека губењето на повластениот пристап до „пазарот на ЕУ како резултат на Брегзит без договор“ ќе предизвика загуби на извозот од најмалку 16 милијарди долари, што претставува околу седум проценти од вкупниот извоз на Велика Британија во ЕУ.

Излегувањето на Велика Британија од ЕУ беше одложувано неколку пати, со краен рок до 31 октомври.

Би можело да ве интересира

Технолошки инвестиции во Велика Британија во вредност од 13 милијарди фунти

Ана Ололовска

Велика Бртитанија ќе воведе построги казни за терористите

Ана Ололовска

Европскиот парламент ќе гласа за Брегзит

ЕК: Преговорите со Британија дури во март

Ана Ололовска

Државјаните на ЕУ сакаат личен документ како доказ за легалниот престој на Островот

Ана Ололовска

Повеќе од 100 милиони евра казни за кршење на прописите за заштита на личните податоци

Ана Ололовска