Од почетокот на пандемијата со коронавирус се заразиле повеќе од 240 милиони луѓе

Од:

Најмалку 4.891.684 луѓе починале од коронавирусот, а 240.314.450 се заразиле од почетокот на пандемијата на Ковид-19.

Според Универзитетот Џонс Хопкинс, САД се најтешко погодената земја по бројот на смртни случаи и заразени со 724.153 смртни случаи и 44.916.462 заразени.

По САД, најтешко погодени земји се Бразил со 603.152 смртни случаи и 21.638.726 заразени, Индија со 452.124 смртни случаи и 34.067.719 заразени, Мексико со 284.321 смртни случаи и 3.755.053 заразени и Русија со 223.312 смртни случаи и 7.992.687 заразени.

Латинска Америка и Карибите имаат 1.508.394 смртни случаи и 45.513.200 заразени, Европа 1.352.088 смртни случаи и 70.785.226 заразени, Азија 856.380 смртни случаи и 55.079.537 заразени, САД и Канада 752.626 смртни случаи и 46.593.818 заразени, Африка 215.307 смртни случаи и 8.430.722 заразени, Блискиот Исток 204.419 смртни случаи и 13.690.555 заразени и Океанија 2.470 смртни случаи и 221.392 заразени.

Би можело да ве интересира

Пластичните бариери нема да Ве заштитат од Ковид-19

Новиот сој регистриран и во Австрија и во Швајцарија

Омикрон би можел да го заобиколи стекнатиот имунитет предупредува СЗО

Итна средба на министрите за здравство од Г7 за ширењето на Омикрон

Катерина Павлова-Николовска

Европските и азиските земји воведуваат рестрикции за патувања од ЈАР поради новата варијанта коронавирус

Вакцините се речиси сигурно помалку ефикасни против новиот вид на коронавирусот, тврди британски биолог