Меѓународен ден за заштита на озонската обвивка

Од:

Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден за заштита на озонската обвивка со цел да се привлече вниманието за важност на зачувувањето на озонот и поттикнување на најмалите да мислат на тоа.

Од 1995 година 16 септември во светот се одбележува како Меѓународен ден за заштита и зачувување на озонската обвивка.

Експертите истакнуваат дека озонската обвивка има значајна улога во заштитата на животот на Земјата и дека тој е одоговорен за спречување на околу 98 проценти од УВ зрачењето.

Научниците уште во 1970 година открија дека озонската обвивка се намалува во просторот над Јужниот пол, а оваа промена е означена како „озонска дупка“. Врз нејзиното зголемување влијае присуството на некои штетни гасови, односно супстанци во атмосферата.

Со цел да се спречи уништувањето на озонската обвивка потпишани се голем број меѓународни протоколи, чија цел е контролирање на производството и употребата на штетните гасови.

Уништувањето на озонската обвивка е последица на повеќе фактори, од кои најголемо влијание имаат некои хемикалии присутни во горниот слој на атмосферата, а кои се користат во системите за ладење и системите за заштита од пожари.

Би можело да ве интересира

ОН: Озонската обвивка постепено се обновува

Ана Ололовска

Денеска почнува зимата

Ана Ололовска

ЕСА разгледува можност за пренос на енергија од вселената на Земјата

А1он

Научна студија: Никаде на Земјата дождовницата не може да се пие

Ана Ололовска

Ден на планетата Земја 2022: Инвестирајте во нашата планета

Ана Ололовска

Најлоша суша во југозападниот дел на Северна Америка во последните 1.200 години

Ана Ололовска