Локализиран шумскиот пожар во Каталонија

Од:

Шпанските власти денеска соопштија дека е локализиран шумскиот пожар во Каталонија, најголем во тој регион во последните 20 години.

Сепак, тие предупредуваат дека ветерот и најавените високи температури од 40 степени можат повторно да го разгорат огнот.

Пожарот го гаснеа речиси 500 пожарникари, од кои 21 побараа лекарска помош во текот на ноќта.

Истражувачите сметаат дека пожарот избувнал по спонтано согорување на куп пилешки измет на една фарма за добиток.

Во цела Шпанија има неколку шумски пожари чие ширење беше овозможено и од високите температури.

Би можело да ве интересира

Четири шумски пожари во Грција

Пожари во Албанија, Мета бара итни мерки од надлежните

Бразилската војска подготвена да ја одбрани Амазонија

Во Шпанија втор смртен случај од листерија

Најмалку 30 исчезнати откако се запали траект во близина на Јава

Пожарите во Амазонија предизвикани од човечки фактор, тврдат еколози