Кредибилитетот на ЕУ како глобален актер е поткопан од нејзиниот застој на процесот на проширување

Од:

Процесот на проширување на ЕУ е во застој во текот на последната деценија и се чини дека има малку изгледи за некоја од сегашните земји-кандидати да обезбеди пристап во блиска иднина. Неуспешната агенда за проширување на ЕУ ќе има значителни импликации врз довербата на ЕУ како глобален играч, особено со оглед на тоа што другите земји како Кина сега играат се поважна улога на Западен Балкан, се наведува во статија објавена од London School of Economics and Political Science

Пред последниот самит ЕУ-САД, Шарл Мишел, претседател на Европскиот совет, ентузијастички објави дека „Америка се врати“. Имаше неколку настани за време на посетата на претседателот Бајден на Европа за да се оправда ова тврдење.

Прво, самитот на НАТО во Брисел на 14 јуни ги намали тензиите меѓу некои европски членки на НАТО и САД, истовремено решавајќи ги и големите безбедносни предизвици што ги поставуваат Кина и Русија.

Второ, клучен извор на трговски проблеми меѓу САД и ЕУ е решен со потпишувањето на договорот за трговскиот конфликт меѓу Боинг и Ербас. Ова потенцијално го отвори патот за понатамошни преговори за договор за слободна трговија меѓу ЕУ и САД за време на претседателството на Бајден.

Трето, САД ги уверија своите европски партнери дека се подготвени на компромис за климатските промени. САД сега се посветени на наведените приоритети на ЕУ во областите на безбедноста, трговијата и климатските промени. Но, останува едно прашање: ако Америка „се врати“, тогаш кога ЕУ ќе се врати на овие проблеми? Во сите три области, ЕУ е во голема мера во моделот на притвор.

Ниту еден од овие столбови не стои сам како потфат.

Неодамнешните предизвици со кои се соочува ЕУ поттикнуваат различни перспективи и ажурирање на прагматизмот што го карактеризира креирањето политики на ЕУ од финансиската криза во 2008 година. Економското закрепнување на ЕУ од 2008 година беше плитко и таквото подобрување на закрепнувањето беше очигледно за време на пандемијата, особено во јужна Европа.

Геополитички гледано, Арапската пролет и украинската криза го зацврстија пристапот на ЕУ за „мека моќ“. Веројатно „помека“ сила отколку пред една деценија. Со новиот план за обновување на пандемијата, ЕУ им враќа на своите земји-членки. Но, што може да понуди за Европа како целина?

Една недела по посетата на Бајден, Конференцијата за иднината на Европа се најде во центарот на вниманието во Европскиот парламент. Меѓу другите заклучоци беше и заложбата да се отвори процесот на проширување кон земјите од Западен Балкан. Сепак, само неколку дена подоцна, Европскиот совет одлучи да не ги преземе следните чекори кон пристапувањето на Албанија и Северна Македонија.

Овојпат, заедно со прагматизмот на Данска, Франција и Холандија, токму Бугарија се обиде да примени услови поврзани со етничките темели и историјата на Северна Македонија како критериум за пристапување на земјата во ЕУ.

Ова е повеќе или помалку приказна за процесот на проширување во последната деценија: институционални заложби за интеграција на Западен Балкан во ЕУ и политички разлики помеѓу земјите-членки за поставување заедничка агенда за оваа намена.

Процесот на проширување на ЕУ е насочен кон зачувување на мирот, со оглед на вмешаноста на земјите од Западен Балкан во конфликтите во поранешна Југославија. Предизвиците во регионот се значајни во споредба со претходното проширување на „големата експлозија“ во 2004 година, особено во однос на економската трансформација и владеењето на правото.

Тековната траекторија на процесот на интеграција е исто така неверојатно различна од претходните проширувања.

Наместо да се фокусира на придобивките од овој процес, пристапот на ЕУ има тенденција да биде прагматичен. Ова е и покрај фактот што интеграцијата на земјите од Западен Балкан во ЕУ може да го намали ризикот од идни конфликти и да ги одврати другите чинители од нарушување на стабилноста на Европа преку нивните трговски и инвестициски активности во регионот.

Честите изјави од 2000 година го уверуваа Западен Балкан дека ќе бидат членки на ЕУ, но се уште не е јасно како ќе се одржи ова ветување.

По крајот на Студената војна, меѓународната заедница додаде разни механизми за зајакнување на глобалната безбедност. Меѓузависноста е широко распространета дури и кај новите економии, предизвикувајќи глобални трговски текови. Во Европа, овој принцип на промовирање на меѓузависност даде значителни резултати не само во однос на економската безбедност, туку и на социјално ниво.

Во овој контекст, безбедноста се смета за клучен услов за постигнување економски раст и социјална стабилност. И евроскептиците и еврофилите се согласуваат дека европската интеграција не е само економски проект, туку и проект фокусиран на мирот и безбедноста. Всушност, единствениот пазар на ЕУ не би бил можен без безбедност во Европа.

Земјите-членки на ЕУ мора да признаат дека, и покрај различните ставови за процесот на проширување, неуспешната агенда за проширување ќе ја ослабне способноста на ЕУ да промовира мир и просперитет во Европа.

Ова ќе го доведе во прашање статусот на ЕУ како модел за остатокот од светот, истовремено поткопувајќи ги нејзините напори за промовирање на подобро глобално управување, транзиција кон зелена економија, човекови права и демократија. Проширувањето на ЕУ несомнено помогна да се зајакне безбедноста во Европа и исто така има корист од единствениот пазар.

Европскиот парламент ги охрабрува другите институции на ЕУ, особено Европскиот совет, да го забрзаат процесот на проширување заради се поважната улога што другите земји ја играат во моментов на Западен Балкан.

За време на неодамнешните самити на Г7 и на НАТО, и Италија и Германија изразија скептицизам во врска со заканата што Кина ја претставува за Европа. Кина е голем пазар за германскиот извоз и се најде во насловните страници со обезбедување рана помош за Италија за време на првиот бран на пандемијата Ковид-19.

Западниот Балкан сочинува помалку од еден процент од БДП на ЕУ. Влијанието на иницијативата „Еден појас, еден пат“ во регион кој има потреба од подобрена инфраструктура може да биде значителен. Кина покажа зголемена подготвеност за развој на односите со економиите во подем, а сега прашањето за ЕУ ​​е како може да ја заштити атрактивноста на својот модел на управување.

Се зависи од процесот на проширување.

Преговорите со нивните многу поглавја и критериуми се механизам за одржување во живот на сонот за членство во земјите од Западен Балкан, но не е јасно до кој степен овие земји можат да станат отпорни на оваа стратегија.

За да се справи со овој застоен процес, ЕУ мора уште еднаш да го стави проширувањето во центарот на својата агенда.

Политиката несомнено останува корисна сметка за поврзување на регионалната безбедност на Западен Балкан со европската безбедност, но останува фактот дека има малку причини да се верува дека земјите од регионот најверојатно ќе се приклучат на ЕУ во блиска иднина.

London School of Economics and Political Science

Би можело да ве интересира

Годишната инфлација се забрза во август во 26 земји од ЕУ

А1он

Прв американско-црногорски економски дијалог: САД го поддржуваат влезот на Црна Гора во ЕУ

А1он

Милановиќ и Ѓукановиќ: Црна Гора е заложник на незаинтересираноста на ЕУ

А1он

Поддршка од Словенија за ЕУ перспективата на Западен Балкан, останатите земји од регионот подготвени да учествуваат во дијалогот за иднината на Европа

А1он

ЕУ собра пет милијарди евра на првата аукција на заеднички должнички хартии од вредност

А1он

Димитров: Македонските предизвици кон ЕУ се предизвици за самата Унија

А1он