Коронавирусот „убива“ многу повеќе од грипот

Од:

Стапкната на смртност од коронавирусот е многу повисока во однос на онаа од сезонскиот грип покажуваат резултатите од француска студија. Во текот на пролетта починале 16,9 од хоспитализираните поради ковид додека во текот на зимата 2018/19 починале 5,8 прoценти од луѓето што биле во болница поради сезонскиот грип.

„Нашата студија покажува дека Kовид-19 е многу посериознеn од грипот“ вели Катрин Кантин која ја водела студијата во болницата во Дижон.

Таа вели дека резултатите се особено збунивачки затоа што сезонaта на грiп 2018/19 била најсмртоносна во последните пет години.

Истражувањето е правено врз основа на податоци од приватните и од државните болници, а опфатило 135 000 пацiенти.

Уште една специфика која ја покажало истражувањето е тоа дека со ковид заболеле 1,4 проценти од лицата помлади од 18 години додека со грип се заразиле 20 проценти.

Би можело да ве интересира

Во Источна Европа речиси 20 милиони заразени со Ковид-19

Од почетокот на пандемијата со коронавирус се заразиле повеќе од 240 милиони луѓе

Истражување: Ковид може да предизвика проблеми со плодноста

Како лажната наука создаде „чудотворен лек“ против Kовид-19

Поради делта варијантата ќе треба да биде вакцинирано 90 проценти од населението

Катерина Павлова-Николовска

Најголемиот дел од заболените од карцином добро реагираат на вакцините против коронавирус

Катерина Павлова-Николовска