КОП26 повика на намалување на потрошувачката на јаглен и емисиите на штетни гасови

Од:

Новата нацрт конечна декларација од Конференцијата на ОН за климата (КОП26) во Глазгов повикува на понатамошни напори за постепено укинување на јагленот и намалување на емисиите на стакленички гасови.

Од друга страна, во текстот објавен од британското претседателство со КОП26 не се споменува конкретен механизам за компензација на „загубите и штетите“ кои најсиромашните земји веќе ги претрпеле, а и понатаму се изложени на ефектите од глобалното затоплување.

Конференцијата КОП26 требаше да заврши вчера, но не беше постигнат договор за конечната декларација.

По објавувањето на новата верзија на текстот, за денеска е предвидена нова пленарна седница на која ќе се слушнат ставовите на различни групи.

Велика Британија како претседавач со конференцијата изрази надеж дека средбата ќе биде завршена во текот на денот.

Британскиот премиер Борис Џонсон вчера во Глазгов изјави дека не може се да се реши на конференцијата за климата, но барем може да се почне со решавање.

Би можело да ве интересира

За ЕУ постигнатиот договор на климатската конференција КОП26 ги одразува целите на Парискиот договор

Ана Ололовска

За шефот на ОН, заклучоците од конференцијата за климата се добредојдени чекори напред но недоволни

Ана Ололовска

Британскиот премиер постигнатиот меѓународен договор за климата го оцени како голем чекор напред

Ана Ололовска

На климатската конференција КОП26 постигнат договор за забрзување на борбата против затоплувањето

Ана Ололовска

Кина и Саудиска Арабија ги блокираат формулациите за фосилни горива во договорот од КОП26

Ана Ололовска

Преговорите на КОП26 во Глазгов го пробија рокот

А1он