Конституирано Парламентарното собрание на Процесот за соработка во ЈИЕ

Од:

Во зградата на романскиот Парламент во Букурешт денеска започна конститутивната седница на Парламентарното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа.

dobivaj vesti na viber

Како што јави романската агенција Аџерпрес, главна тема на дводневното заседание е „Идната улога на Парламентараното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа во европскиот контекст“.

Придвидено е седницата да заврши утре со усвојување на заедничка декларација.

Како гости на заседанието присуствуваат претставници на Европскиот парламент и на парламентарните собранија на Советот на Европа, на НАТО и на Организацијата за црноморска економска соработка.

Членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа се Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Молдавија, Романија, Словенија, Србија, Турција, Хрватска и Црна Гора.

Би можело да ве интересира

Во Трст конференција за превенција на безбедносни ризици во ЈИЕ

Ана Ололовска

ОБСЕ: Дури 70 отсто од жените во ЈИЕ биле жртви на насилство

ВИДЕО: Поголема соработка на земјите за поефикасно справување со безбедносните ризици

Ана Ололовска

Современи безбедносни предизвици во ЈИЕ

Ана Ололовска

Во Струга отворена Годишната конференција на медиумите од ЈИЕ

Ана Ололовска

Македонија домаќин на состанок на министри за здравство на ЈИЕ

Наум Локоски