Климатските промени виновни за исчезнување на 14 проценти од коралите во светот

Од:

Околу 14 проценти од коралите во светот исчезнале меѓу 2009 и 2018 година поради климатските промени, прекумерниот риболов или загадувањето, соопшти Светската мониторинг мрежа на корални гребени (GCRMN).

Состојбата на светските корални гребени од 2020 година нуди најточна научна проценка за штетата на коралните гребени, предизвикана од зголемените температури, се вели во соопштението на мрежата.

Податоците за извештајот беа собрани од 12.000 локации во 73 земји.

„Коралните гребени ширум светот се загрозени од глобалното затоплување и други локални притисоци, како што се прекумерниот риболов, неодржливиот развој на крајбрежјето и намалувањето на квалитетот на водата“, наведоа од GCRMN.

Помеѓу 2009 и 2018 година, светот загуби речиси 14 проценти од своите корали, повеќе од сите моментално живи корали во Австралија, според GCRMN.

Би можело да ве интересира

За ЕУ постигнатиот договор на климатската конференција КОП26 ги одразува целите на Парискиот договор

Ана Ололовска

За шефот на ОН, заклучоците од конференцијата за климата се добредојдени чекори напред но недоволни

Ана Ололовска

Британскиот премиер постигнатиот меѓународен договор за климата го оцени како голем чекор напред

Ана Ололовска

На климатската конференција КОП26 постигнат договор за забрзување на борбата против затоплувањето

Ана Ололовска

КОП26 повика на намалување на потрошувачката на јаглен и емисиите на штетни гасови

Ана Ололовска

Кина и Саудиска Арабија ги блокираат формулациите за фосилни горива во договорот од КОП26

Ана Ололовска