Климатските промени штетно влијаат и врз светската економија

Од:

Консултантската компанија „Мудис аналитикс“ (Moody’s Analytics) анализира дека климатските промени ќе создадат штети врз економијата во светот за 69 билиони долари до 2100 година при зголемување на температурите за два степени Целзиусови.

Според експертите, при зголемена температура од 1,5 степени штетите ќе бидат 54 билиони долари. Повисоко ниво на зголемени температури означува и поголема штета, најавуваат од компанијата.

Во извештајот се додава дека зголемувањето на температурите ќе нанесе штети врз здравјето и продуктивноста на работниците и се почестите природни катастрофи ќе наштетат критично врз инфраструктурата – како врз куќи и бизнис згради.

„Мудис аналитикс“ нагласуват дека „климатските промени не се нешто што се случува одеднаш туку стануваат се потешки во секоја измината година“. Најтешко погодена држава ќе биде Саудиска Арабија, чиј бруто домашен производ ќе се намали за повеќе од 10 отсто до 2048 година, поради намалената побарувачка на нафта и природен гас.

Од 12 најголеми економии во светот, Индија според предвидувањата ќе биде најпогодена.

Би можело да ве интересира

Во Сибир темературата на воздухот во јуни зголемена за 10 степени

Ана Ололовска

Деца на политичари кои прават разлика

Ана Ололовска

Поради климатските промени, дабарите започнале да го топат вечниот мраз на Арктикот

Ана Ололовска

ИТЦ: Светската економија со загуба од 126 милијарди долари

Ана Ололовска

Европските мориња би можеле да претрпат „непоправлива штета“

Ана Ололовска

Отворено писмо: Авторитарните режими ја користат здравствената криза за да ја зацврстат политичката моќ

Ана Ололовска