Кина сака да воведе нови царини на американките производи

Од:

Кина сака да воведе нови царини на американскиот увоз во вредност од 2,4 милијарди долари во спорот околу субвенциите покренати пред Светската трговска организација.

Во спорот, кој започна во 2012 година, Кина и се пожали на Светската трговска организација за царините кои Вашингтон ги воведе за да ги олесни ефектите од наводните кинески субвенции за претпријатијата во државна сопственост.

Арбитрите на Светската трговска организација утврдија дека американските царини не се согласно меѓународните трговски прописи и Вашингтон ги прилагоди.

Кина потоа изрази незадоволство од прилагодените американски царини и Светската трговска организација потврди дека Вашингтон не ги применил адекватно нивните претходни пресуди. Според прописите на Светската трговска организација, Пекинг сега може да одговори со воведување царина на американскиот увоз.

На почетокот од следната недела, Светската трговска организација ќе го разгледа кинескиот предлог за воведување царина на увоз на американската стока во вредност од 2,4 милијарди долари. Конечната одлука за вкупната вредност на американската стока, на која Пекинг може да воведе царина, ќе ја донесат арбитри на Светската трговска организација.

Би можело да ве интересира

Во Кина регистриран уште еден пациент заболен од чума

Ана Ололовска

Американ ерлајнс ја имала една од најлошите бизнис-мерки во историјата

Ана Ололовска

Пекинг бара САД да не демонстрира сила

Ана Ололовска

Русија почна да произведува С-400 за Индија

Ана Ололовска

Најмалку четворица убиени на забава во Калифорнија

Ана Ололовска

САД ги поддржуваат мирните протести во Иран

Ана Ололовска