Истражување: Секој четврти во Европа има антисемитски уверувања

Од:

Секој четврти Европеец има антисемитски верувања што се во пораст во земјите од Источна Европа, додека во Западна Европа тие обично се на слично ниво како порано, покажува ново истражување.

Според истражувањето спроведено во 14 европски земји од Њујоршката лига против навреди (Anti-defamation league) антисемитски ставови се најраширени во Полска, Украина и Унгарија, во кои повеќе од 40 проценти од испитаниците изразиле вакви ставови.

Истражувањето покажа дека бројот на граѓани со антисемитски погледи во повеќето западноевропски земји е или помал од претходно или скоро непроменет.

Помала раширеност на антисемитски уверувања отколку порано има во Велика Британија, Шпанија, Холандија, Германија, додека значителен пад на ваквите ставови е регистриран во Италија и Австрија.

Благ пораст има во Данска и Белгија, додека во Франција нема промени.

Од испитаните земји, најмалку антисемити има во Шведска – четири отсто.

Би можело да ве интересира

Според експертите Европа не била подготвена за пандемијата

Ана Ололовска

Блокадата поради коронавирусот го исчисти воздухот во Европа

Ана Ололовска

Монтчалин: Поради коронавирусот под прашање се доведува опстанокот на Европската унија

Ана Ололовска

Дополнителни 75 милиони евра од ЕУ буџетот за репатријација на граѓани

Ана Ололовска

Лидерите на ЕУ на видео врска за борба со ширењето на Ковид-19

Ана Ололовска

„Њу Јуроп“: Економијата на ЕУ годинава ќе се намали за 2,5 проценти поради новиот коронавирус

Ана Ололовска