ИРЦ: Турската офанзива во Сирија ќе предизвика раселување на 300.000 луѓе

Од:

Меѓународниот комитет за спас (ИРЦ) предупредува дека турската офанзива во североисточниот дел на Сирија може да предизвика раселување на 300.000 луѓе и да ги загрози активностите на хуманитарните организации.

– ИРЦ е длабоко загрижен поради влијанието на овие настани врз цивилите, вклучително и нашите членови и нивните семејства и дестабилизирачкиот ефект што ќе го има врз населението оптоварено со осумгодишниот судир во Сирија. Голем број од овие луѓе веќе повеќе пати биле раселени и страшно страдаа под бруталната власт на Исламска држава, само за да се соочат со уште една криза, изјави директорката на ИРЦ, Митси Басвел.

Се очекува населението да се упати кон Рака, град разорен во борбите против ИД.

ИРЦ упати апел до турската Влада да ги запре нападите и сите страни да го почитуваат меѓународното право за заштита на цивилите.

Би можело да ве интересира

Лекари без граници се повлекуваат од Сирија

Филип: Одлуката на Турција и САД ќе доведе до заживување на Исламската држава

Столтенберг загрижен поради последиците од турската акција во Сирија

Обединети нации: Турција би можела да биде одговорна за воени злосторства во Сирија

Лаврентјев: Нема да дозволиме конфликт меѓу турските и сириските сили

Нова седница на Советот за безбедност на ОН за турската акција во Сирија