Илјадници Каталонци протестираат пред Европскиот парламент во Стразбур

Од:

Првата седница на Европскиот парламент во новиот мандат започна без тројца членови од Каталонија, на кои им е забрането да присуствуваат.

Истовремено, пред зградата на ЕП во Стразбур стотици граѓани носеле каталонски знамиња и протестирале поради таквата забрана.

Каталонските лидери Карлес Пуџдемон, Тони Комин и Орион Жункерас не можат да си ги заземат своите места во ЕП, бидејќи шпанската Влада не ги прифаќа како членови на Парламентот по мајските избори.

Пуџдемон и Комин живеат во егзил откако е издаден налог за нивно апсење во Шпанија по неуспешниот обид за отцепување на Каталонија. Наместо да допатуваат во Шпанија и лично да положат заклетва за верност на шпанскиот Устав, тие испратиле писмени изјави за лојалност, кои не се прифатени.

На Жункерас, кој се наоѓа в затвор во Шпанија, не му е дозволено да излезе за да положи заклетва, а Пуџдемон и Комин ги нема на листата на шпанските европски пратеници.

Општиот суд на ЕУ го отфрли барањето на Пуџдемон и Комин да ги заземат своите места на седницата, се додека се разгледува одлуката на шпанските власти и Парламент да бидат забранети.

Местата на каталонските лидери ќе останат празни се додека тие не положат заклетва или ги отстапат местата на други членови од нивната изборна листа.

Доколку станат членови на Европскиот парламент, ќе добијат имунитет од кривично гонење.

Би можело да ве интересира

Италија со предупредување до ЕУ дека ќе се распадне ако кон таа држава се однесува како кон лепрозен

А1он

Владата се задолжи 160 милиони евра кај ЕУ за справување со последиците од коронавирусот

А1он

Жбогар: Се надеваме дека до крајот на годината ќе бидат отворени преговорите со ЕУ

А1он

Димитров ја поздравил лидерската улога на Франција за заживување на европската агенда на Македонија

А1он

ЕУ и ОБСЕ ги повикаа албанските политички партии да ги завршат изборните реформи

А1он

Борел: Единствено дијалогот на ЕУ гарантира европска иднина на Србија и на Косово

А1он