Хуманитарна помош не стигнува до милиони луѓе во светот

Од:

Милиони жртви на несреќи и катастрофи се оставени без хуманитарна помош секоја година, бидејќи средствата не се точно насочени. Тоа се констатира во извештај на Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина.

Во некои големи спасувачки операции хуманитарната помош пристигнувала до помалку од половината од засегнатите.

ОН смета дека во оваа година итната хуманитарна помош стигнала до 97 милиони луѓе од 134 милиони кои имаат потреба од неа.

Во извештајот се наведени редица фактори за таквата состојба, но и констатација дека локални хуманитарни групи се во подобра позиција за да достават адекватна помош.

Би можело да ве интересира

УНДП повикува на воведување привремен основен приход за 2,7 милијарди луѓе

Ана Ололовска

Светските лидери ќе испраќаат видеозаписи наместо физички да се собираат во ОН во септември

Ана Ололовска

ОН ги повика богатите земји со 10 милијарди долари да им помогнат на сиромашните против коронавирусот

Ана Ололовска

ОН: Коронавирусот ги загрозува програмите за вакцинација на децата

Ана Ололовска

ОН: Уште 130 милиони лица можат да бидат погодени од глад поради пандемијата

Ана Ололовска

ОН усвои резолуција за хуманитарна помош за Сирија

Ана Ололовска