Големите светски реки пресушуваат. Вака изгледаат од вселената

Од:

Постои фраза „да се најдеш на река без весла“, што значи непријатна ситуација од која не е лесно да се излезе. Но, ако таа река е на северната хемисфера ова лето, лопатката сепак нема да помогне. Недостигот на дожд и немилосрдните топлотни бранови ги сушат реките во САД, Европа, Азија и Блискиот Исток.

dobivaj vesti na viber

Многу реки се намалуваат долж и преку него. Делови од коритото на реката што излегуваат над водата се вообичаена глетка. Некои реки се толку исушени што станаа речиси непроодни.

Климатската криза предизвикана од човекот ги поттикнува екстремните временски услови ширум светот, влијаејќи не само на реките, туку и на луѓето кои се потпираат на нив.

Повеќето луѓе на планетата на некој начин зависат од реките, без разлика дали за вода за пиење, за наводнување на посевите, за енергија или за транспорт на стоки.

Си-Ен-Ен дава преглед на тоа како шест од големите светски реки во моментов изгледаат од вселената.

Споредба на реката Колорадо во летото 2000 и 2022 година

Споредба на реката Јангце во август 2021 и 2022 година

Споредба на реката Лоара во август 2021 и 2022 година.

Споредба на реката Дунав во август 2021 и 2022 година

Би можело да ве интересира

Тимерманс: Без одлука наместо лоша одлука на КОП27

Ана Ололовска

Светските музеи изразија загриженост по нападите на климатските активисти

Ана Ололовска

Климатолозите тврдат дека летниот мраз на Арктикот ќе исчезне до 2050 година

Ана Ололовска

Нов извештај на СМО: Температурите во Европа растат двојно побрзо од остатокот од светот

Ана Ололовска

ОН: Минатата година рекорден раст на нивоата на „стакленични“ гасови во атмосферата

Ана Ололовска

ОН: Климатските промени ќе предизвикаат влошување на квалитетот на воздухот

Ана Ололовска