Евростат: Во Бугарија и Франција има 60 отсто вонбрачно родени деца

Од:

Од земјите во Европската Унија, според податоците на Евростат, во Франција и Бугарија има највисок процент на вонбрачни деца, што изнесува, соодветно – 60 отсто и 58,5 отсто.

Бројот на новородените вонбрачни деца во ЕУ во 2018 година е 42 насто, што претставува зголемување за 17 отсто во однос на 2000 година. Во уште шест други држави членки на ЕУ повеќето од новородените деца се родени вонбрачно – Словенија – 58 отсто, Португалија – 56 отсто, Шведска – 55 насто, Данска и Естонија со по 54 насто и Холандија – 52 отсто.

На Балканот, по Бугарија следат Косово (38,7 отсто), Србија (26,8 отсто), Хрватска (20,7 отсто), С. Македонија (12,1 отсто) и Грција (11,1 отсто). За Албанија и Црна Гора нема податоци.

Сѐ ова, според Евростат, укажува на нов тренд во статусот на семејствата во споредба со потрадиционалните домаќинства, при што бебињата се раѓаат во брачни заедници.

Тоа е тренд во во повеќето земји членки на ЕУ. Највисок раст, сепак, има во Португалија и Шпанија, каде што 2018 година има околу 30 отсто повеќе новородени вонбрачни деца.

Би можело да ве интересира

СЗО: Во Европа сега има повеќе нови случаи на Ковид-19 отколку во март

А1он

Мајкл Рајан: Европа пред пресврт во борбата со Ковид-19

Ана Ололовска

СЗО за Европа и ЕК се договорија да ја зајакнат соработката

Ана Ололовска

Стано: Се очекува од земјите кандидати да се усогласат за санкциите кон Белорусија

Ана Ололовска

Кина и ЕУ потпишаа Договор за европски географски индикатори

Ана Ололовска

Намалени продажните цени на индустриските производи

Ана Ололовска