Eвростат: Романците и Литванците со најмногу издатоци за храна и безалкохолни пијалоци

Од:

Во 2018 година домаќинствата во Европската унија потрошиле повеќе од една милијарда евра (1.047 мрд. евра) на „храна и безалкохолни пијалоци“. Тоа претставува 12 отсто од вкупните расходи за потрошувачка и се едни од најголемите давачки на домаќинствата во ЕУ по „вода, електрична енергија, гас и други горива“

Тие издатоци се 24 отсто од трошоците на домаќинствата во претходната година, а транспортот учествуваше со 13 отсто од буџетот на домаќинствата.

Домаќинствата во Романија потрошиле околу една петтина од вкупните трошоци на домаќинствата за храна и безалкохолни пијалоци. Следуваат Литванците и Естонците кои најмногу потрошиле на храна и пијалоци.

Според Евростат, Литванија забележа најголемо намалување на трошоците за храна, додека најголемо зголемување има во Чешката Република и Словачка.

Помеѓу 2008 и 2018 година, уделот на вкупните расходи на домаќинствата за храна се намали или остана стабилен во повеќето земји-членки на ЕУ.

Најголемото намалување е забележано во Литванија, од 24 проценти од вкупните расходи на домаќинствата во 2008 година на 20 проценти во 2018 година. Слична статистика е забележана во Полска и Малта.

Спротивно на тоа, потрошувачката на домаќинствата за храна се зголеми во 10 земји-членки на ЕУ каде што се достапни податоци за 2018 година. Најголеми зголемувања се забележани во Чешка и Словачка, но и во Холандија и Унгарија.

Би можело да ве интересира

Во Романија нов рекорд – 1.356 заразени од коронавирус за еден ден

Ана Ололовска

Романија планира да воведе задолжително носење маски

Ана Ололовска

Поранешниот романски министер за финансии осуден за примање мито

А1он

Во Романија ќе се воведува вонредна состојба секаде каде што расте бројот на новозаразени со коронавирусот

Ана Ололовска

Поранешниот романски премиер Понта ја препишал докторската дисертација, пресуди Врховниот суд

А1он

Стотици заразени пациенти со новиот коронавирус ги напуштија болниците во Романија

Ана Ололовска