Евростат: Над 1,2 милиони луѓе побарале азил во Европа во 2016 година

Од:

Според податоците на Агенцијата за статистика на Европска унија (Евростат), 1,2 милиони луѓе побарале азил во ЕУ минатата година, од кои најголемиот број се Сиријци, Авганистанци и Ирачани.

Според Еуростат бројот на подносители на азил во 2016 година е помал во споредба со 2015, но бројката е речиси двојно поголема во однос на 2014 година.

Околу една третина кои пристигнале во земјите членки на ЕУ минатата година се од Сирија, потоа 183.000 од Авганистан и 127.000 се Ирачани.

Еуростат наведува дека 60 проценти од барањата се пополнети во Германија, а потоа следи Италија со 10 отсто, додека бројот на баратели на азил значително опаднал во Шведска, Финска. Данска и Унгарија.

Околу еден милион барања се уште се во процес на обработка од крајот на годината.

Би можело да ве интересира

Борел го уверил Кулеба во непоколебливата поддршка на ЕУ за Украина

Ана Ололовска

Макрон во Стразбур ја претставува својата „визија“ за Европа и ЕУ

Ана Ололовска

Фајон и Билчик изразија загриженост поради извештаите за неподготвеноста на избирачките одбори во Србија

А1он

Помош од над 260 милиони евра на ЕУ за народот во Авганистан преку проекти

А1он

ЕУ: Економската состојба е подобрена, но мора да се остане внимателен

Ана Ололовска

ЕУ ги отстрани Австралија, Канада и Аргентина од листата на олеснети патувања

А1он