Европскиот суд го отфрли случајот против Ватикан за сексуална злоупотреба

Од:

Европскиот суд за човекови права денеска одлучи дека Ватикан не може да биде тужен пред локалниот суд за сексуална злоупотреба извршена од католички свештеници, потврдувајќи дека Светата столица ужива суверен имунитет и дека не може да и се припишат кривичните дела на свештениците и нивните претпоставени.

Европскиот суд го отфрли случајот инициран од 24 лица кои тврдат дека се жртви на сексуално насилство од свештеници во Белгија и дека Светата столица е одговорна за „структурните недостатоци“, поради што „Католичката црква ги прикрива случаите на силување на свештеници и малтретирање деца со децении“.

Тие поднесоа жалба до судот во Стразбур откако белгиските судови заклучија дека немаат надлежност со оглед на имунитетот на Светата столица како суверена држава.

Европскиот суд објави дека судот во Белгија бил во право и дека на жртвите не им е одземено правото на судење и ја потврди одлуката дека Светата столица ужива суверен имунитет и дека не се применува исклучок од тоа правило бидејќи погрешно однесување на бискупот во случаи на злоупотреба не може да се припише на Ватикан.

Би можело да ве интересира

Ватикан од 1 октомври ќе бара „зелен сертификат“

Ана Ололовска

Од 1 октомври влез во Ватикан само со здравствен сертификат за Ковид-19

А1он

Христијанските поглавари по првпат во заедничка декларација предупредуваат на опасностите од климатските промени

А1он

Османи во Ватикан по повод одбележување пет години канонизација на Мајка Тереза

А1он

Првпат во историјата на Ватикан Папата именува жена на две високи позиции во дикастерија

А1он

Ватикан го казни пензионираниот надбискуп на Вроцлав за прикривање сексуални злоставувања

Ана Ололовска