Европскиот парламент одобри 14,2 милијарди евра помош на земјите кандидати за спроведување на реформите поврзани со ЕУ

Од:

Европскиот парламент даде зелено светло за новата верзија на претпристапниот инструмент за финансирање, чија цел е да им помогне на седум земји подобро да се подготват за обврските од нивното идно членство во ЕУ.

Во вредност од 14,2 милијарди евра, Инструментот за претпристапна помош (ИПА III) 2021-2027 година ќе поддржи спроведување на реформите поврзани со ЕУ во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Турција.

Целокупната цел на ИПА III е да ги поддржи овие земји во усвојувањето и спроведувањето на политичките, институционалните, правните, административните, социјалните и економските реформи, кои се неопходни за почитување на вредностите на Унијата и постепено усогласување со нејзините правила, стандарди и политики (т.н. придобивки).

Овој фонд, трета генерација на ИПА, вклучува можност за измена или суспендирање на помошта во случај на влошување на почитувањето на „основните“ вредности – демократијата, човековите права и владеењето на правото. Затоа, ќе ја зајакне условеноста поврзана со овие прашања.

– Со ИПА III и неговиот историски буџет од над 14 милијарди евра, ЕУ ја потврдува својата континуирана посветеност на патот на европската интеграција. Програмирањето и управувањето со инструментот се подобрени за да се олесни распределбата на инвестициите за неопходните реформи и за создавање работни места, подобрување на инфраструктурата и гарантирање на безбедноста и стабилноста на земјата, изјави ко-известувачот Желjана Зовко.

Ревидираниот инструмент базиран на перформанси ќе ги следи целите на климата и заштитата на животната средина, човековите права и родовата еднаквост. Покрај тоа, таа обезбедува подобра координација на помошта помеѓу донаторите и поголемо учество на граѓанските организации, како и локалните и регионалните власти.

Европскиот парламент ќе обезбеди поголема демократска контрола преку учество во дефинирањето на одредени тематски цели и приоритети на инструментот. Ова ја вклучува постапката за делегирани акти и редовен геополитички дијалог со Европската комисија.

– Новата генерација на ИПА ќе ја зајакне демократската, нормативна и социо-економска трансформација на земјите кандидати за ЕУ. Овозможува попаметна, подобро насочена поддршка, повидлива и одржлива за кандидатите на пат кон ЕУ. Благодарение на зеленото светло дадено денеска, успеавме да обезбедиме стратешко, условно и видливо финансирање што ќе им помогне на земјите од проширувањето да се трансформираат во соочени со заеднички предизвици, додаде другиот ко-известувач Тонино Пицула.

Регулативите сега ќе бидат донесени и ќе важат ретроактивно од 1 јануари 2021 година.

Првата генерација на Инструментот за претпристапна помош беше воспоставена во 2007 година, проследена со ИПА II во 2014 година. Земјите опфатени со инструментот, исто така, ќе бидат подобни за финансирање според Инструментот за соседство, развојна соработка и меѓународна соработка (IVCDCI – Европа во светот).

Би можело да ве интересира

Бугарија и Романија ги исполнуваат условите за прием во шенген зоната

Бугарскиот европратеник Ќучук избран за прв човек на европските либерали

Жарко Настоски

Европскиот парламент пак заседава во Стразбур, за првпат откако почна пандемијата

Жарко Настоски

ЕУ постигна договор за даночна транспарентност за мултинационалните компании

Европскиот парламент го изгласа трговски договор помеѓу ЕУ и Велика Британија

Група европратеници го осудуваат предизборниот спот на Џамбаски во кој се вели дека Македонија е бугарска

Жарко Настоски