Европратениците го заоструваат текстот за увоз на производи од обесшумени земјишта во ЕУ

Од:

На пленарната сесија во Стразбур, европратениците го усвоија (со 453 гласа за, 57 против и 123 воздржани) нивниот став за проектот на Европската комисија против „увезеното уништување на шумите“, јави дописникот на МИА.

dobivaj vesti na viber

Европскиот парламент го прошири списокот на производи погодени од увозните ограничувања, особено каучукот и пченката, и го прошири опсегот на текстот за да ги вклучи и финансиските актери.

Со ова, Европскиот парламент денеска го заостри предлогот на Брисел за ограничување на увозот од ЕУ поврзан со уништувањето на шумите, што ќе биде основата на нивните идни преговори со земјите-членки за финализирање на текстот.

Европската потрошувачка е одговорна за 16 отсто од глобалното уништување на шумите преку увоз, што ја прави ЕУ вториот најголем уништувач на тропските шуми зад Кина. За да се ограничи ова влијание, Комисијата во средината на ноември предложи да се забрани увозот во ЕУ на шест производи (соја, говедско месо, палмино масло, дрво, какао и кафе) доколку нивното производство доаѓа од обесшумено земјиште по декември 2020 година. На крајот од јуни, министрите за животна средина на дваесет и седумте земји членки се согласија да продолжат со дискусиите.

Текстот изгласан од европратениците оди многу подалеку: тој особено ја проширува листата на засегнати производи, вклучувајќи свински, овчи или козји производи, живина, пченка и каучук, како и јаглен и печатена хартија. Слично на тоа, европратениците сакаат производите од обесшумените земјишта да бидат забранети „по 31 декември 2019 година“, една година порано од проектот во Брисел.

Во пракса, компаниите увозници ќе бидат одговорни за нивниот синџир на снабдување, а следењето ќе може да се остварува преку податоци за геолокација на земјоделските култури и сателитски фотографии, кои би интегрирале база на податоци достапна за властите. Степенот на потребната верификација ќе се заснова на „висок, стандарден или низок“ ризик од регионот на потекло, според класификацијата развиена од ЕУ, при што производите од земјите што се сметаат за „низок ризик“ се предмет на помалку „обврски“.

Сепак, европратениците гласаа да се поднесат и финансиските институции на „дополнителни барања“ за да се осигура дека „нивните активности не придонесуваат за уништување на шумите“. „Вклучувањето на финансиските услуги го надополнува она на играчите во синџирот на вредност“, рече Паскал Канфин, претседател на Комитетот за животна средина во Парламентот, поздравувајќи го „историскиот чекор напред“.

Текстот опфаќа уништување на шумите, но и „деградација на шумите“. Од друга страна, на големо незадоволство на европратениците на зелените, Парламентот ги отфрли амандманите со кои се предлага да се прошири опсегот на текстот и на други загрозени екосистеми (савани, мочуришта, пампаси…).

Би можело да ве интересира

Група поврзана со Кремљ ја презеде одговорноста за хакерскиот напад на Европскиот парламент

Хакерски напад на Европскиот парламент кој денеска ја прогласи Русија за „спонзор на тероризмот“

Ана Ололовска

Извештај на Европарламент: Во ЕУ широко се користел софтверот „Пегаз“ за шпионирање свои граѓани

Ана Ололовска

Наградата Дафне Каруана Галиција доделена на филмот за руското влијание во Африка

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Шведска пратеничка ја скрати косата во Европскиот парламент: Додека жените во Иран не се ослободат, ние ќе бидеме со вас

Ана Ололовска

Еврокомисија: Намалување на потрошувачката на струја и дополнително оданочување на енергетскиот сектор

Ана Ололовска