Европа е на прво место во светот според потрошувачка на алкохол

Од:

Европа е на првото место во светот во потрошувачката на алкохол што е една од главните причини за здравствени проблеми и предвремената смрт, а тој товар главно го носат луѓе на работоспособна возраст, изјавија експерти во извештајот „Формирање на цените на алкохолните пијалаци во европскиот регион на СЗО“.

Во истражувањето за превенција и контрола на незаразни болести и борбата против нив, се анализира влијанието на ценовната политика врз обемот на потрошувачка на алкохол во земјите од европскиот регион на СЗО.

– Алкохолот е една од главните причини за здравствените проблеми, инвалидитетот и предвремената смрт, се вели во студијата, нагласувајќи дека европскиот регион е лидер во потрошувачката на алкохол.

Алкохолот е причина за смрт за секое четврто лице на возраст меѓу 25 и 29 години и е главен фактор на ризик за лица на возраст меѓу 15 и 49 години.

Според авторите, овој здравствен проблем треба итно да се реши бидејќи го попречува економскиот развој и создава дополнителен финансиски товар.Влијанието врз здравствениот систем и врз кривичното правосудство честопати ги надминува придобивките од даноците на алкохол, се вели во студијата.

Очекувањата не се многу оптимистични: не се очекува промена во генералните показатели поврзани со употреба на алкохол во Европа, најмалку во наредните 10 години.

Сепак, државите сè уште имаат на располагање неколку ефективни регулаторни механизми во оваа област, се вели во извештајот.

Би можело да ве интересира

СЗО: Во моментов нема спасоносна вакцина против коронавирусот

А1он

СЗО: Мајките треба да дојат и кога имаат Ковид-19

Ана Ололовска

СЗО го продолжи времетраењето на глобалната подготвеност поради пандемија

А1он

СЗО: Ефектите од Ковид-19 ќе се чувствуваат со децении

А1он

СЗО: Да се укинуваат мерките за меѓународни патувања, да се одредат приоритети

Ана Ололовска

СЗО: Во Северна Кореја се тестирани над илјада луѓе, нема заразени со Ковид-19

Ана Ололовска