ЕУ воведе дигитален здравствен пасош

Од:

Воведувањето на дигиталниот здравствен пасош на ЕУ во здравството е како укинување на роаминг во телекомуникациите во рамките на Унијата, истакна потпретседателот на Европската комисија Маргаритис Схинас на конференцијата организирана од хрватскиот европратеник Томислав Сокол во Брисел.

Европската комисија презентираше законски предлог за дигитален здравствен пасош на ЕУ, а европратеникот на ХДЗ Томислав Сокол беше избран за главен известувач на Европскиот парламент за тој предлог.

Според овој предлог, секој граѓанин може самостојно да пристапи до своите здравствени податоци во електронска форма, да ги сподели своите здравствени податоци со лекарите во својата земја, но и во другите земји-членки. Тие исто така ќе можат да додаваат податоци, да коригираат грешки, да го ограничат пристапот на здравствените работници до нивните податоци, но и да добиваат информации за тоа како и за каква цел се користат овие податоци.

– Тоа е најважниот европски закон во областа на здравството во овој мандат, а за тоа говори и денешното присуство на потпретседателот на Комисијата Схинас и комесарот Киријакидес на оваа конференција. Мој приоритет ќе биде олеснување на размената на здравствени податоци за подобро функционирање на прекуграничната здравствена заштита, но во исто време ќе побарам дополнително финансирање од ниво на ЕУ бидејќи сметам дека сегашниот предлог на Комисијата во износ од 220 милиони евра не се доволни. Исто така, Комисијата посочува дека средствата од Механизмот за опоравување и отпорност се достапни за земјите-членки, но бидејќи земјите-членки веќе ги усвоија своите национални планови за закрепнување и отпорност за конкретни реформи и проекти, средствата за дигиталниот здравствен пасош на ЕУ се планирани или веќе потрошени за други работи. Поради оваа причина, ќе се залагам за нови дополнителни средства. Исто така, сакам да истакнам дека со воведувањето на дигиталниот здравствен пасош на ЕУ ќе им се олесни лекувањето на хрватските граѓани во странство и ќе се зголеми пристапот до еднаква здравствена заштита во сите земји-членки на ЕУ, рече Сокол.

Стела Киријакидес, европскиот комесар за здравје и безбедност на храна, на конференцијата предупреди дека дигитализацијата на здравствениот сектор на ЕУ сè уште не достигнала задоволително ниво.

– Многу граѓани се соочуваат со потешкотии во пристапот до нивните здравствени податоци во дигитална форма, а во овој контекст, досегашниот напредок во земјите-членки е нерамномерен. Здравствените податоци се достапни, но тие треба да се користат во поголема мера за да се искористи неговиот потенцијал. Со усвојување на дигиталниот здравствен пасош на ЕУ, за првпат ќе имаме заеднички простор за податоци на ниво на ЕУ што ги поврзува сите земји-членки, за доброто на сите граѓани на Унијата, рече Киријакидес.

Би можело да ве интересира

EУ стравува од терористички напади, најголемата закана се напаѓачите „волци“

Маричиќ: Скринингот на ЕУ ќе заврши во декември и тука ќе застанеме бидејќи не поминаа уставните измени

Орце Костов

(ВИДЕО) „Два часа чекам за пасош со „северна“: Гужви за документи пред пунктот во полициска станица „Пролет“

Орце Костов

Маричиќ гледа позитивно на извештајот од ЕК: Имаме напредок во 80 отсто од поглавјата, не е нотирано назадување

Гир: Зголемена висока корупција, злоупотреба на ЕУ знаменцето, недоверба во судиите во Македонија

Украина и Молдавија ќе почнат преговори пред Македонија: „Проширувањето на ЕУ е секогаш политичка одлука“

Орце Костов