ЕУ се противи на смртната казна во САД

Од:

Дипломатската служба на ЕУ реагираше на најавата да се продолжи со федерални егзекуции во САД.

Одлуката на американското министерство за правда повторно да се наврати на праксата на смртна казна на федерално ниво после седумнаесет години е против вредностите на Европската Унија, реагира дипломатската служба.

-Оваа одлука е спротивна на општиот тренд во САД и во светот да се укине смртната казна, во закон или во пракса. Европската Унија силно се противи на смртната казна било кога и во било кои услови. Таа е сурова, нечовечка и деградирачка казна, некомпатибилна со неотповикливото право на живот, таа не спречува криминално однесување и е неповратна, стои во реакцијата на ЕУ да се вратат федералните егзекуции на 13 јули годинава.

Би можело да ве интересира

Домашниот тероризам е реална и непосредна опасност, предупредуваат американските власти

Жарко Настоски

Европската унија и постави ултиматум на Полска за судските реформи

Во САД во јануари најмногу смртни случаи од почетокот на пандемијата

Ана Ололовска

Стражај: Словачка докажа дека цврсто стои зад С Македонија за нејзиниот влез во ЕУ

Ана Ололовска

Тинејџер го пријавил својот татко дека учествувал во нападот врз Конгресот

Ана Ололовска

Владимиров: Новата администрација на САД ќе ја помага евроинтеграцијата на С Македонија

Ана Ололовска