ЕУ сака да го забрза создавањето лекови без согласност од сопственикот на патентот

Од:

Европската унија сака да ги забрза постапките за создавање генерички лекови без согласност на сопствениците на патенти, покажа документот на ЕУ за потегот насочен кон заобиколувањето на заштитата на правата на интелектуална сопственост во итни ситуации, јави Хина.

dobivaj vesti na viber

Таканареченото задолжително добивање дозвола е дозволено во вонредни ситуаици според правилата на Светската трговска организација (СТО) и исто така може да се примени во случајот со пандемијата на коронавирусот.

„Европската Комисија гледа на потребата да се осигури дека постојат ефикасни системи за задолжително добивање дозволи, што ќе се користат како последно средство и заштитна мрежа кога нема да успеат сите други обиди околу интелектуалната сопственост“, се наведува во документот, пренесоа британските медиуми.

Оваа мерка, доколку некогаш се примени, ќе им овозможи на земјите од ЕУ да произведуваат генерички лекови без согласност на фармацевтските компании што ги развиле, иако тие ќе ги задржат правата на интелектуална сопственост.

Предлогот е дел од акцискиот план на ЕУ за интелектуална сопственост, во кој во поголема мера има за цел да ја зајакне заштитата на европските компании наспроти странските актери.

Во првите месеци од пандемијата, пратениците и активистите ја повикаа ЕУ да ги користи правилата на СТО за да добие пристап до потенцијалните вакцини и лекови за коронавирусот, претежно произведени надвор од Европа.

Европската комисија досега одбиваше да го стори тоа и постигна договор вреден повеќе милијарди евра со фармацевтски компании за обезбедување вакцини и лекови.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) МОНСТРУОЗНО: Дочекавме и болните од рак да протестираат за да добијат лек

Анита Петровска Рајковиќ

Во САД има недостиг на антиботици за деца

А1он

Истражување: Бизнис довербата во Европа за 2023 година е на најниско историско ниво

А1он

Рекреативната употреба на „гасот за смеење“ се зголемува во Европа

А1он

Секој четврти Европеец смета дека неговата финансиска состојба е „несигурна“

А1он

Америка и Европа ги зголемуваат каматите: Нов удар врз цената на станбените кредити

А1он