ЕУ: Најмногу слободни работни места има во Чешка, Австрија, Германија и Малта

Од:

Податоците на Евростат покажуваат дека стапката на слободни работни места во четвртото тримесечје во 2018 година во Европската Унија пораснала на 2,3 отсто.
Најголем проблем со наоѓањето работници на крајот на минатата година и во ЕУ и во еврозоната имало во услужниот сектор, по што следува градежниот сектор.

Најголема стапка на слободни работни места забележале Чешка од 6 отсто, Белгија и Германија со 3,4 отсто и Австрија со 3,1 отсто.

Најниска стапка на слободни работни места забележала Грција – 0,4 отсто, па Бугарија, Ирска, Шпанија и Португалија.

Најголем скок на побарувачката на работна сила забележале Чешка, Австрија, Германија и Малта.

Би можело да ве интересира

Пет главни факти за Берлинскиот ѕид

Ана Ололовска

Берлин нема дилема дека сме подготвени за пристапни преговори со ЕУ, сметаат Османи и Димитров

Татјана Ташкова

Димитров: Северна Македонија годинава претставува случај на надеж и охрабрување за регионот и Европа

Берлин го поздрави јасното барање на Тереза Меј

Наградата „Златна мечка“ за филмот „Синоними“

Суд во Берлин донесе забрана за стари дизел возила