ЕУ ќе дебатира за план за „нула штетни гасови“ до 2050 година

Од:

Лидерите на земјите-членки на ЕУ може да се договорат за поддршка за постигнување „нула штетни гасови“ до 2050 година, јавија бриселски медиуми, по увид во текст подготвен за ЕУ-средба на врвот што ќе се одржи денеска и в петок.

Во документот се упатува повик до блокот да „напредува во работата за услови, иницијативи и создавање рамка со цел да се увиди како да се гарантира премин кон климатски неутрална ЕУ до 2050 година.

Досега тој план има целосна поддршка од 22 од 28 држави од ЕУ.

Покрај тоа, постои и формулација што има за цел да ги смири противниците на таа мерка, како што се Полска и Чешка, која вели дека таквите напори мора „да ја зачуваат европската конкурентност, мора да бидат фер и социјално избалансирани, да ги земе предвид националните околности на земјите-членки и да се почитува нивното право да донесуваат одлуки за нивниот сопствен енергетски микс“.

Би можело да ве интересира

Наградена првата македонска мобилна апликација за намалување на загадениот воздух

Ана Ололовска

Државниот инспекторат постапува по екоинцидентот во Вардар, познат предизвикувачот

Данок на возила ќе се плаќа зависно од тоа колку штетни гасови испуштаат

Васко Маглешов

Ништо од планот за чист воздух, активистите бараат оставки

Ана Василевска

Фондот ќе испитува дали иновацијата на Орданоски од 350.000 евра е плагијат

Мери Јордановска

Југохром не може да работи без филтри

Татјана Ташкова