ЕК: Преговорите со Британија дури во март

Од:

Преговорите меѓу ЕУ и Велика Британија за идните односи нема да можат да почнат пред крајот на февруари, односно почетокот на март, потврди Европската комисија.

ЕК наведува дека предлог европската директива за преговори околу идните односи меѓу ЕУ и Британија може да биде усвоен дури откако ќе се случи формалниот излез на Обединетото Кралство од Унијата, што се очекува на 31 јануари.

– Тука не станува збор дали ние го забавуваме или забрзуваме процесот, туку се работи за природата на институционалната процедура и консултациите кои мора да се спроведат пред усвојувањето на преговарачката директива, изјави портпаролот на ЕК, Ерик Мамер.

Тој потсети дека по претставувањето на предлог директивата од страна на Комисијата, истата треба да биде разгледана и одобрена во Советот.

Би можело да ве интересира

Дием25: ЕУ треба да стане област на заеднички просперитет, мир и солидарност за сите Европејци

Ана Ололовска

Чолош: Северна Македонија подготвена за почеток на преговори, исполнети сите услови

Ана Ололовска

Рама: Капацитетот за успешна комуникација на земјите од Западен Балкан е важен услов за ЕУ

Ана Ололовска

Мали се шансите за компромис за ЕУ буџетот, можен нов самит во март

Ана Ололовска

ЕУ повикува на прекин на огнот во Сирија

Ана Ололовска

Лидерите на ЕУ со итен повик за прекин на огнот до сирискиот режим

Ана Ололовска