Еден милион Европејци ја поддржале иницијативата „Право на вода“

Од:

Еден милион Европејци ја поддржале европската граѓанска иницијатива „Право на вода“ (Right2Water) со која пристапот до вода да биде човеково право, соопшти Европската комисија.

Организаторите на „Право на вода“ потенцираат дека водата е општествено богатство, а не производ.

Потписите се собарни во седум држави, но организаторот најави дека ќе продолжи собирање на потписите.

Пред потписите да биде предадени на ЕК ќе почне процедура за проверка на нивната веродостојност. Предвидени се три месеци за консултации. Ако иницијативата биде признаена за валидна, идејата може да биде вклучена во новото европско законодавство.

Би можело да ве интересира

Без вода жителите од населбата Долно Лисиче

Ана Ололовска

Водата во главниот канал во Венеција стана флуоресцентно зелена

Горан Наумовски

Дел од улицата „Никола Парапунов“ во Карпош без вода

Ана Ололовска

Без вода дел од булеварите „Никола Карев“ и „Трета македонска бригада“ и амбуланта „Пролет“

Ана Ололовска

Жителите на скопско Бојане без вода

Ана Ололовска

Дел од Инџиково денеска без вода

Ана Ололовска