До 2030 година Ирска ќе забрани продажба на нови бензиски и дизел автомобили

Од:

Ирска објави дека ќе забрани продажба на нови бензински и дизел возила до 2030 како дел од својот нов план за борба со климатските промени.

Владата се надева дека ќе има 950.000 електрични автомобили на ирските патишта до тогаш, поддржани од мрежа на станици за полнење.

Мерката е една од 180-те години предлози во доменот на градежни активности, транспорт, земјоделство и управување со отпад наменети да ја стават Ирска на вистинскиот пат – нула емисии на штетни гасови до 2050 година.

Би можело да ве интересира

Ирскиот премиер го поздрави новиот договор за Брегзит

Разговорите за Брегзит продолжуваат, уште многу прашања на маса

ЕУ: Ирското Море ќе биде граница после Брегзит

На повидок компримис меѓу Велика Британија и Ирска околу Брегзит

Џонсон и Вардакар утре ќе разговараат за Брегзит

Ирска издвојува 1,2 милијарди евра за справување со Брегзит без договор