Боинг не информирал со месеци за проблеми во безбедноста на „737 Макс“

Од:

Компанијата Боинг соопшти дека не ги информирала пилотите и авиопревозниците со месеци дека еден од индикаторите за безбедност во пилотската кабина на авионот 737 Макс не работи како што треба.

Тој факт бил соопштен на авиопревозниците откако еден од авионите од тој модел се урна во Индонезија минатата година.

Предупредувачкиот сигнал од индикатгорот укажувал на пилотите дали некои од сензорите оддаваат погрешни информации. Целта му била да предупредува за грешки во работата на сенозорите за какви се сметаат засега, причините за уривањето на авионите од тој тип на Боинг во Индонезија и во Етиопија.

Сензорот работел на претходни модели на Боинг 737, но бил исклучен на моделот 737 Макс.

Би можело да ве интересира

Загинаа 15 Етиопјани откако се расипал бројот со кој требало да стигнат до Јемен

Ана Ололовска

Приходите на „Боинг“ намалени за 35 отсто

Боинг со загуба од речиси 5 милијарди долари поради приземјувањето на „737 Макс“

Татјана Ташкова

„Боинг“ ќе исплати 100 милиони долари на роднините на загинатите во двете катастрофи на „737 Макс“

Ана Ололовска

Генерал убиен при обид за воен удар во Етиопија

Боинг може да го преименува авионот „737 Макс“

Ана Ололовска