Барањата за азил во Европа се доближија до нивото од 2016 година

Од:

Во ноември минатата година во ЕУ, Норвешка, Швајцарија и Обединетото Кралство биле поднесени околу 71.400 барања за меѓународна заштита, покажуваат податоците на Агенцијата за азил на Европската унија (EUAA), што денеска беа објавени.

Политико денеска пишува дека ова е втор најголем број на барања, на месечно ниво, од 2016 година.

Анализата покажува дека барањата се зголемени за девет отсто во однос на октомври 2021 година, при што многу земји добиле најмногу апликации од 2016 година. Само во септември 2021 година, во ЕУ беа примени зголемен број барања за азил, а поголем дел од нив беа поврзани со евакуацијата од Кабул.

Во ноември, Авганистанците поднеле најмногу барања, околу 13.000. Сиријците поднеле најмногу барања по 2016 година или околу 11.500. Државјани на Ирак, Венецуела, Пакистан и Колумбија се меѓу другите земји на потекло кои побарале азил во Европа.

Според податоците на Агенцијата за азил, и натаму е висок бројот на малолетници кои пристигнуваат без родители. Околу 3.200 баратели на азил во ноември изјавија дека се малолетници без придружба. Месечните барања на малолетници без придружба се двојно зголемени во споредба со податоците кои беа стабилни до мај 2021 година, а половината од сите барања се поднесени од Авганистанци.

На крајот на ноември 2021 година повеќе од 431.000 случаи на баратели на азил сè уште беа во постапка на одлучување.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

ЕУ дава две милијарди евра за брзо вооружување на Украина

Горан Наумовски

Схинас: Македонија испорача се, сега е време за следниот чекор – отворање на кластерите, по уставните измени

Горан Наумовски

Борел: Со менување на Уставот нема да се загуби македонскиот идентитет

Орце Костов

Борел доаѓа во Скопје со порака до македонската влада: корупцијата сериозно го „минира“ условениот датум на преговорите

Петар Клинчарски

Русинката која беше уапсена во Албанија поради шпионажа поднесе барање за азил

ЕУ ги продолжи санкциите против Русија за уште шест месеци