zagaduvanje

Македонија

Метеоролошките услови неповолни за расчистување на воздухот

А1он
Метеоролошките услови во Скопје до крајот на неделата ќе останат неповолни за да имаат влијание врз подобрување на квалитетот на амбиенталниот воздух, кој последните денови е многу загаден.
Македонија

Загадувањето и натаму над дозволеното

А1он
Воздухот во Скопје и денеска со високи концентрации на ПМ10, иако мерењата покажуваат дека за разлика од претходните денови се на пониско ниво. Последните мерења
Македонија

Петиција: Премиере не дозволувајте Скопје да стане втор Велес!

А1он
„Стоп на прекумерното загадување во Скопје“, граѓани со својот глас и поддршка бараат од премиерот Никола Груевски итна интервенција, без одлагање, бидејќи велат состојбата е
Македонија

Aeрoзагадувањето во Скопје пет пати над дозволеното

А1он
За неколку пати повисоки концентрации на ПМ10 регистрирани се денеска во скопскиот воздух. На официјалната веб страница на Министерството за животна средина и просторно планирање
Свет

Глобалните емисии на штетни гасови годинава на рекордно ниво

А1он
Глобалните емисии на јаглерод диоксид предизвикани со користењето на фосилни горива, во 2013 година ќе достигнат рекордно ниво од 36 милијарди тони, се наведува во извештајот изготвен