zagaduvanje

Македонија

Скопје и Тетово најзагадени – секој се амнестира од одговорност!

А1он
Во четири општини, Центар, Карпош, Лисиче и Тетово е вклучено црвен аларм. Мерењата покажуваат дека присуството на “ПМ 10“ честичките е на моногу високо ниво.
Македонија

Владата утре ќе излезе со интервентни мерки за загадувањето, продолжение на она што веќе се спроведува

А1он
Владата во текот на утрешниот ден ќе излезе со интервентни мерки за справување со загаденоста во главниот град кои ќе бидат резултат на постојано следење
Македонија

ПЕП 21: Скопје вештачки се населува, без да се размислува за последиците

А1он
Проблемот со загадениот воздух во Скопје не е само политичко и економско, туку стратегиско прашање, смета ПЕП 21. Загадувањето на главниот град како проблем не
Македонија

ВИДЕО: Власта не сака итна расправа за труењето на скопјани

А1он
Утрово инструментите што работат, повторно измерија многу висока концентрација на загаденост во Скопје. Пратениците од власта одлучија да се дебатира по скратена постапка за задолжување
Македонија

Адеми: Загадувањето е од сообраќајот и домаќинствата, не од големите капацитети

А1он
Загадувањето на воздухот доаѓа од сообраќајот, домаќинствата и градежништвото, а не од големите индустриски капацитети, оцени министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми.
Македонија

Метеоролошките услови неповолни за расчистување на воздухот

А1он
Метеоролошките услови во Скопје до крајот на неделата ќе останат неповолни за да имаат влијание врз подобрување на квалитетот на амбиенталниот воздух, кој последните денови е многу загаден.
Македонија

Загадувањето и натаму над дозволеното

А1он
Воздухот во Скопје и денеска со високи концентрации на ПМ10, иако мерењата покажуваат дека за разлика од претходните денови се на пониско ниво. Последните мерења
Македонија

Петиција: Премиере не дозволувајте Скопје да стане втор Велес!

А1он
„Стоп на прекумерното загадување во Скопје“, граѓани со својот глас и поддршка бараат од премиерот Никола Груевски итна интервенција, без одлагање, бидејќи велат состојбата е
Македонија

Aeрoзагадувањето во Скопје пет пати над дозволеното

А1он
За неколку пати повисоки концентрации на ПМ10 регистрирани се денеска во скопскиот воздух. На официјалната веб страница на Министерството за животна средина и просторно планирање