stocarstvo

Економија

Продолжува обесштетувањето на сточарите за „јазлеста кожа“

А1он
Од денеска продолжува обесштетувањето на сточарите чиј добиток минатата година угина од „јазлеста кожа“. Ова е овозможено со измените на Законот за земјоделство и рурален
Економија

Македонија и догодина ќе добие парична поддршка од ЕУ за „јазлеста кожа“

А1он
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) доби потврда дека и во 2018 година Европската унија, парично или со вакцини, ќе ја поддржи Република Македонија во
Економија

Неопходни адаптивни мерки за заштита на сточарството од климатските промени

А1он
Намалена продуктивност, загуби и појава на нови болести се очекуваат во сточарството ако Македонија не преземе адаптивни мерки за справување со климатските промени, е пораката
Економија

Работилница за влијанието на климатските промени во сточарството

А1он
Работилница „Влијание на климатските промени“ организира денеска Институтот за сточарство – Скопје. Целта на работилницата е актуелизирање на негативните ефекти од климатските промени врз домашните
Економија

Во Велешко поднесени околу 200 барање за субвенции за млеко

А1он
Денеска истече рокот до кој млекарите од Велешко можеа да поднесат барање во Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Велес, за
Економија

Ќе се вложат 140 илјади евра за подобрување на условите за сточарството

А1он
Јавното претпријатие за стопанисување со пасишта започна со реализација на повеќе зафати со кои ќе се подобрат условите за одгледување добиток. Активностите се дел од
Економија

Брендирано дебарското бело овчо сирење

А1он
Со добивањето сертификат за трговска маркичка од Агенцијата за брендирање прехранбени артикли, дебарските сточари официјално го брендираа нивното бело овчо сирење. – Конечно добивме сертификат