pisateli

Култура

Избрани добитниците на книжевните награди на ДПМ за 2018

А1он
Жири-комисиите составени од истакнати писатели, литературни критичари и есеисти ги донесоа одлуките за добитници на традиционалните награди на Друштвото на писатели на Македонија за книжевната
Култура

Поетско читање во чест на Блаже Конески во ДПМ

А1он
Друштвото на писателите на Македонија денеска напладне организира поетско читање во чест на поетот и лингвист Блаже Конески, еден од основачите на македонската писателска асоцијација.
Култура

Друштвото на писателите на Македонија прими осум нови членови

А1он
Друштвото на писателите на Македонија прими осум нови членови: Живко Грозданоски, Фросина Пармаковска, Игор Станојоски, Ана Мартиноска, Славица Гаџова Свидерска, Лира Бојку, Тихомир Јанчовски и
Култура

ДПМ ги соопшти наградените автори за 2017 година

А1он
Романот „Манастир Фуентерабија“ на Јагода Михајловска-Георгиева ја доби наградата „Стале Попов“ на Друштвото на писателите на Македонија за најдобро прозно дело во 2017 година. Ристо
Култура

ДПМ ќе ги соопшти добитниците на петте годишни награди за 2017 година

А1он
Друштвото на писателите на Македонија денеска ќе ги соопшти добитниците на наградите за најуспешни книжевни дела во 2017 година. ДПМ доделува пет годишни награди: „Ацо
Култура

ДПМ ќе организира трибина во чест на академик Милан Ѓурчинов

А1он
По повод 90-годишнината од раѓањето на акад. Милан Ѓурчинов, Друштвото на писателите на Македонија организира трибина под наслов „Епохата на естетскиот плурализам – дебата за
Култура

ДПМ организира поетска средба во родната куќа на Конески во Небрегово

А1он
„Во чест на Блаже Конески“ е насловена поетската средба која денеска напладне Друштвото на писателите на Македонија ќе ја организира во прилепското село Небрегово, во
Култура

ДПМ го распиша конкурсот за наградата „Державин“

А1он
Друштвото на писателите на Македонија го распиша конкурсот за наградата „Державин“ за поетска книга која со своите содржински специфики и естетски вредности успешно се вградува
Култура

ДПМ ќе расправа за преиспитување на лектирите

А1он
Иницијативата на Друштвото на писателите на Македонија за преиспитување на лектирата во основното и средното образование ќе биде тема за расправа на редовното Годишно собрание