nb

Економија

НБ и АСО заедно ќе изработуваат подзаконски акти и ќе вршат контроли

А1он
Народната банка (НБ) и Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) склучија нов меморандум, кој ќе придонесе за зајакнување и продлабочување на соработката помеѓу двете институции
Економија

Годишен раст од 6,8 проценти на вкупните депозити и 5,2 проценти на кредитната поддршка

А1он
Вкупните депозити во јули бележат годишен раст од 6,8 проценти, а кредитите раст од 5,2 проценти, објави денеска Народната банка. Растот кај депозитите се должи
Економија

НБ: Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јуни се намали на 4,54 отсто

А1он
Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и во јуни годинава таа се сведе на ниво од 4,54 отсто, додека просечната
Економија

НБ: Последните макроекономски показатели главно се движат во очекуваните рамки

А1он
Во текот на вториот квартал дојде до видно стабилизирање на епидемиолошката состојбa и олабавување на рестриктивните мерки, со што и показателите за глобалната економска активност
Економија

ЕФСЕ ја посочи Народната банка како лидер во регионот во поддршката на развојот на финтек-секторот

А1он
Народната банка е лидер во регионот на Западен Балкан во активностите за поддршка на развојот на финтек-секторот. Северна Македонија е единствената земја од регионот чијашто
Економија

Ангеловска-Бежоска вклучена во иницијатива на „Централ бенкинг“ – промовирање на рамноправноста, различноста и инклузијата

А1он
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска е вклучена во иницијативата на водечкиот глобален информативен сервис за централно банкарство и финансии, „Централ бенкинг“, за промовирање на
Економија

Донесени насоки за банките и штедилниците за поголема транспарентност и стандардизација при објавување информации

А1он
Поголема транспарентност и достапност на податоците за банкарските производи за граѓаните, а со тоа и поголема заштита на потрошувачите, се предвидува со Насоките коишто беа
Економија

Соработка на Народна банка со Банката на Португалија за хармонизација со статистичките барања на Европскиот систем на централни банки

А1он
Во рамките на Регионалната програма за јакнење на институционалните капацитети на централните банки на земјите од Западен Балкан заради нивна интеграција во Европскиот систем на
Економија

Потпишан Меморандум за продлабочување на соработката меѓу народните банки на С. Македонија и Хрватска

А1он
Продолжување на досегашната плодна меѓусебна соработка и поддршка во интерес на двете институции, но и економиите на двете земји има за цел Меморандумот што денеска