narodna banka

Економија

НБ: Девизните средства на државата добиени со задолжувања се чуваат на сметка на НБ, конверзијата се прави во НБ и не значи печатење пари

А1он
Девизните средства на државата, вклучително и средствата добиени врз основа на задолжување или донации од странство, се чуваат на сметки во Народната банка и согласно
Економија

НБ: Раст на девизните резерви, умерено подобрени трендови на девизниот пазар

А1он
Нивото на девизните резерви се одржува во сигурната зона, а остварувањата во текот на второто тримесечје, главно се во согласност со очекувањата. Во текот на
Економија

Народна банка: Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи непроменети

А1он
Податоците на Народната банка за индустријата и трговијата за април упатуваат на понатамошни и понагласени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност, констатирал на
Економија

Народна банка: Девизните резерви месецов со раст од 603,8 милиони евра, се очекува натамошен раст

А1он
Девизните резерви на земјава од почетокот на месецов бележат раст од 603,8 милиони евра и според Народната банка тие во изминатиот период достигнаа историски највисоко
Економија

Ангеловска-Бежоска на Годишниот форум на Виенската иницијатива: Се обезбедува платформа за дијалот на финансискиот сектор во текот на коронакризата

А1он
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на Годишниот форум на Виенската иницијатива, како член на Надзорниот одбор во кој ги претставува шесте земји од
Економија

Народна банка: Граѓаните сѐ повеќе ги користат платежните картички и електронското банкарство

А1он
Плаќањата на физичките и правните лица во земјата со посредство на банките, преку користење на кредитните трансфери и платежните картички, во првиот квартал од оваа
Економија

Народна банка: Граѓаните и компаниите сè повеќе плаќања вршат преку кредитните трансфери и платежните картички

А1он
Граѓаните и компаниите сè повеќе плаќања во земјата вршат со посредство на банките преку користење на кредитните трансфери и платежните картички. Вкупниот број плаќања извршени
Економија

„Стандард и Пурс“ и „Фич“: Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е здрав и останува стабилен

А1он
Кредитните агенции „Стандард и Пурс“ и „Фич“ кои денеска го потврдија кредитниот рејтинг на нашата земја се осврнуваат и на мерките коишто ги презема Народната
Економија

Народната банка ја додели Годишната награда за млади истражувачи за 2020 година

А1он
Народната банка ја додели Годишната награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на макроекономијата и банкарството за 2020 година. Добитник на наградата е
Економија

Нов пакет монетарни мерки на Народна банка, основната каматна стапка намалена на 1,5 отсто

А1он
Народната банка донесе нов пакет монетарни мерки со кои ја намали основната каматна стапка за 0,25 процентни проени со што таа ќе изнесува 1,5 проценти.