narodna banka

Економија

НБРМ со конференција ја одбележува годишнината од монетарното осамостојување

А1он
Народната банка (НБРМ) со конференција на тема „Поставеноста на политиките и глобалното опкружување: нов консензус од кризата?“ ќе ја одбележи годишнината од монетарното осамостојување на Република Македонија.
Економија

Богов очекува ММФ да потврди дека Македонија е во добра финансиска кондиција

А1он
Мисијата на ММФ од вчера го почна мониторингот на состојбите во македонската економија откако заврши Програмата за претпазливост. Гувернерот Димитар Богов, кој вчера имаше средба со
Економија

(ВИДЕО) Гошев: Македонија се движи кон дезинтеграција по сите линии

А1он
Поранешниот гувернер на НБРМ и долгогодишен политичар, Петар Гошев во неделното интервју на Радио Слободна Европа, кое беше снимано непосредно пред решавањето на политичката криза
Економија

Цените на недвижностите со континуиран пад

А1он
[staff name=”Јасна Атанасова” position=”Автор”][/staff]Народната банка на Македонија во редовниот Квартален извештај наведува дека индексот на цените на становите покажува пад од 0,5% на квартална основа,
Економија

Зголемена ефикасноста на работење на банките, намалени нефункционалните кредити

А1он
Ликвидноста на банкарскиот сектор постојаено е на високо ниво, депозитната база има раст, при истовремен умерен месечен раст на кредитната активност. Забележано е зголемување на
Економија

Јанчевски: Се очекува намалување на каматите на кредитите

А1он
Се очекува намалување на каматите на кредитите. Трендот е присутен, но намалувањето оди постепено, рече денеска Ѓорѓи Јанчевски, претседател на Здружението на банкарство при Стопанската
Економија

Со средства од ЕУ ќе се зајакнува капацитетот на НБРМ

А1он
Зголемување на капацитетот на Народната банка на Република Македонија и нејзино приспособување на европските стандарди, е целта на Проектот за анализа на потребите за пристапување