narodna banka

Економија

Банкарскиот систем стабилен, се зголемува кредитната и депозитната активност

А1он
Банкарскиот систем и натаму ја одржува својата стабилност, a неговата отпорност на шокови бележи подобрување. Второто тримесечје од оваа година, меѓу другото, беше одбележано со
Економија

Фадил Бајрами повторно е именуван за вицегувернер на Народната банка

А1он
Фадил Бајрами повторно е именуван за вицегувернер на Народната банка на предлог на гувренерката Анита Ангеловска-Бежоска. Тој вчера дал свечена изјава пред претседателот на Собранието
Економија

Народна банка: Раст на економијата, но поумерен во споредба со првото тримесечје

А1он
Натамошен раст на економијата, но веројатно поумерен во споредба со првото тримесечје, се прогнозите на Народната банка за вториот квартал од 2019 година. Остварената просечна
Економија

Народна банка: Каматите и во јануари продолжиле да паѓаат

А1он
Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јануари достигна 5,3 проценти. Народната банка во соопштение наведува дека просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи да
Економија

Банките очекуваат олеснување на условите и зголемување на побарувачката за кредити

А1он
Банките во првиот квартал од годинава ги заостриле кредитните услови кај корпоративниот сектор, а кај населението ги олесниле, покажува Анкетата на Народната банка на Република
Економија

Презентација за раст на економијата во ЈИЕ

А1он
Народната банка на Република Македонија и Канцеларијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во Скопје денеска организираат презентација на Бас Бекер, шеф на Регионалниот оддел за брзорастечки
Економија

(ВИДЕО) Богов: Штедните влогови растат и во криза

А1он
Гувернерот на Народната банка Димитар Богов во неделното интервју на Радио Слободна Европа, вели дека се охрабрени од податоците за вториот квартал за оваа година
Економија

21. година монетарна самостојност – фиксниот курс на денарот не треба да се менува

А1он
Народната банка на Република Македонија продолжува со политиката на фиксен курс на денарот. Таа не треба да се менува додека тој е реален. Ова е пораката