izvoz

Економија

Продолжува блокадата на транспортерите на Блаце

А1он
Поради блокадата на граничниот премин Блаце од страна на македонските превозници сообраќајот за сите видови возила е во прекин во двата правци. Македонските превозници го
Економија

Размената со странство во првите седум месеци 6,18 милијарди долари

А1он
Вкупната размена на Македонија со странство во првите седум месеци од годинава изнесува 6.182.009.000 американски долари, а најмногу или 49,6 отсто се тргувало со Германија, Грција, Велика Британија,
Економија

Британска помош за усогласување со директивите за услуги на ЕУ

А1он
Услужниот сектор во Македонија има потенцијал, особено во поттикнувањето на економскиот развој, но се уште не е доволно искористен. Сепак, земјата од нето-увозник на услуги
Економија

Македонија најмногу увезува и извезува со земјите во ЕУ

А1он
Обемот на стоковната размена со странство во првите три месеци од годинава изнесува 2.447.987 илјади американски долари. Извозот на стоки изнесува 948.053 илјади долари, а увозот
Економија

Лани рекорден извоз на Македонија во Германија

А1он
Трговската размена меѓу Македонија и Германија во 2012 година достигна 1.476 милиони евра. Според податоците од германското Сојузно министерство за економија и технологија, во Македонија