industrija

Економија

Индустриското производство во јануари зголемено за 12 проценти

А1он
Индустриското производство во јануари е зголемено за 12 проценти во однос на истиот месец лани, објави денеска Државниот завод за статистика. Пораст има во секторот
Економија

Бектеши: Бележиме значителен раст на индустриското производство од 7.9 %

А1он
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во декември 2018 година во однос на декември 2017 изнесува 7.9 %. Гледано по
Економија

Индустриското производство лани со раст од 5,4 отсто, само во декември 7,9 отсто

А1он
Индустриското производство во текот на 2018 година забележа раст од 5,4 отсто во однос на петходната година. Индустриското производство забележа раст и на месечно ниво.
Економија

Цените на производителите на индустриски производи на домашниот пазар повисоки на месечно, пониски на годишно ниво

А1он
Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар, во декември 2018 година се повисоки за 0,1 отсто на месечно ниво, а пониски за
Економија

Квотите за челични производи ќе ја погоди целата индустрија, но капацитетите ќе продолжат да работат

А1он
Домашните компании од преработувачката метална инудстрија, но и сите поврзани компании во синџирот ќе претрпат штети од воведувањето на квоти за увоз во ЕУ што
Економија

Понеповолни состојбите во преработувачката индустрија

А1он
Економската состојба на деловните субјекти во преработувачката индустрија според оценката на нивните раководителите во декември 2018 година е поповолна во однос на претходниот месец, како