energija

Економија

Состанок за eнергетска ефикасност во прекуграничниот регион

А1он
Во Охрид денеска ќе се одржи состанок по повод почетокот на проектот „Зголемување на енергетска ефикасност и искористување на обновливи извори на енергија во прекуграничниот регион“.
Македонија

ФОТО: 9-та „Недела на енергетика Македонија 2013“ во Скопје

А1он
Денеска, градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, присуствуваше на централниот настан-конференција „Енергија и енергетско искористување на отпад во урбани заедници“, што е дел од Манифестацијата
Економија

Кипар, Грција и Израел потпишаа меморандум за енергетска соработка

А1он
Кипар, Грција и Израел денеска во Никозија потпишаа меморандум за соработка во областа на енергетиката и водените ресурси. Документот е потпишан од ресорните министри Јоргос Лакотрипис,
Економија

Светската побарувачка за енергија ќе се зголеми за 56 отсто до 2040 година

А1он
US Energy Information Administration (EIA) објави најнови анализи во кои се дадени предвидувања поврзани за пораст на побарувачката и производството на енергија како и штетни гасови до 2040
Економија

Германија може да биде казнета од ЕУ за својата енергетска политика

А1он
Германија се наоѓа под закана од казна од Европската комисија за прекршување на правилата за конкурентност заради својата политика за развој на обновливите енергетски извори,
Економија

Анѓушев: Либерализацијата на пазарот на електрична енергија корисна за комапниите

А1он
Либерализацијата на пазарот на електрична енергија што требаше да се случи на 1 јануари годинава, но се пролонгира за 1 јули, би требало да направи финансиски
Економија

Во ХЕЦ „Шпилје“ произведени 230 милиони киловат-часови

А1он
Во хидроелектричната централа „Шпилје” до денеска се произведени 230 милиони киловат-часови електрична енергија. – Досегашното остварено производство е над 96 отсто  на годишниот план, кој изнесува