besimi

Економија

Бесими: Извештајот на Светска банка е објективен, кажува дека нашите мерки ја ублажиле кризата

А1он
Министерот за финансии Фатмир Бесими смета дека најновиот извештај на Светска банка е објективен и претставува слика за сето она што се случуваше во македонската
Економија

Бесими на средба со сметководителите: Заеднички ќе работиме на нов закон што ќе ја унапреди сметководствената професија

А1он
Нов Закон за сметководствени работи, којшто ќе биде во согласност со директивите на ЕУ и со европските практики во насока на унапредување на сметководствената професија,
Економија

Бесими: Имаме добри сигнали дека ќе оствариме проекцијата за раст на економијата

А1он
Приходите на буџетот од почетокот на годината се на ниво како пред почетокот на кризата, се очекува постепено стабилизирање и ревитализација на економоијата, а ние
Економија

Бесими: Во наредните недели ќе се отвори дебата за прогресивен данок

А1он
Министерот за финансии Фатмир Бесими, кој престојуваше овие два дена во Брисел на средби со европски комесари, потврди дека Владата прифатила да се отвори дебата
Економија

Бесими: Во првиот квартал ќе се видат ефектите од мерките за стабилизација на економијата

А1он
Веќе во првиот квартал од 2021 година ќе се видат ефектите од мерките кои Владата преку државниот буџет ги презема со цел да се стаблизира
Економија

Бесими: Растот на бруто-инвестициите и јавната потрошувачка го ублажија падот на БДП во третиот квартал

А1он
И покрај негативниот економски резултат во третото тримесечје, се гледа тенденција на подобрување. Бруто-инвестициите и јавната потрошувачка, по остриот пад во второто тримесечје, забележуваат раст,
Економија

Бесими: Фискалниот совет ќе обезбеди независни ставови и поголема контрола на јавните финансии

А1он
Поголема контрола и обезбедување независни, објективни и професионални ставови за буџетот и фискалната стратегија ќе овзможи Фискалниот совет кој е предвиден со новиот закон за
Економија

Бесими: Капиталните инвестиции следната година со зголемен износ и со механизам за подобрување на реализацијата

А1он
Капиталните инвестиции во наредната година не само што се зголемуваат како износ, туку ќе воведеме и механисми за нивна поголема реализација, ова го истакна министерот
Економија

Бесими: Резервирани се 50 милиони евра за да нема ребаланс во првиот квартал од идната година

А1он
Тоа што можеме да го предвидиме е ставено во Предлог-буџетот за 2021 година, како и тоа што го имаме како проекција, а за тоа што
Македонија

Бесими: Јас сакам да работам за иднината, и плаќам политичка цена за тоа

А1он
Препораката на Европската Комисија, за отворање на преговори за членство со Македонија без натамошно одлагање, е сигнал до Македонија и до Грција што побргу да