azil

Македонија

Евростат уште еднаш потврди дека Македонија веќе не е азилантска закана за ЕУ

А1он
Европската канцеларија за статистика (Евростат) денеска излезе со статистички податок за бројот на лица што барале и добиле азил во земјите-членки на Европската унија минатата
Свет

Имигрантите се економска добивка за општеството

А1он
Имигрантите се економски плус, добивка за општеството, покажува најновиот извештај на Организација за економски развој и соработка (ОЕЦД), направен во 27 земји-членки. Многу повообичаено е имигрантите да
Свет

УНХЦР: Највисоко ниво на број на барања за азил во 2012 година во изминатата деценија

А1он
Бројот баратели на азил во минатата година бил на највисоко ниво во изминатата деценија, соопшти УНХЦР. Речиси половина милион молби  за азил во 2012 година биле
Македонија

Јанкулоска-Улбиг: Нема одобрени барања за азил во Германија, мерките на МВР ефикасни

А1он
Проблематиката со барателите на азил, како и мерките и активностите што се преземаат околу овој проблем, можностите за реинтеграција на ромската популација како најбројна во бројот
Регион

ЕК не се откажува од механизмот за укинување на визната либерализација

А1он
Механизмот наречен “заштитна клаузула“, кој Европската комисија го предложи пред година и пол, а кој предвидува можност за привремено укинување на безвизниот режим што ЕУ
Регион

Шведскиот министер за мигарција бара враќање на визниот режим за земјите од Западен Балкан

А1он
Шведскиот министер за миграција и политика на азил, Тобиас Билстром побара повторно воведување на визи за граѓаните од земјите од Западен Балкан при патување во