Милано и Кортина д’Ампецо претенденти за ЗОИ 2026

Од:

Италијанските градови Милано и Кортина д’Ампецо ќе претендираат за домаќини на Зимските олимписки игри во 2026 година.

Италијанскиот олимписки комитет официјално го објави поднесувањето на апликацијата. Кортина д’Ампецо два пати беше домаќин на Зимските олимписки игри – во 1944 и 1956 година.

Конкуренти на италијанските градови се турскиот Ерзурум, шведскиот Стокхолм и канадскиот Калгари.

Турскиот олимписки комитет, претходно објави дека во случај Ерзурум да ја добие организацијата, дел од натпреварите, особено оние на боб-патеките, би се одржали во Сочи, Русија.

Би можело да ве интересира

Јапонија ја одобри кандидатурата на Сапоро за организација на ЗОИ 2030

Јапонија ја одобри кандидатурата на Сапоро за организација на ЗОИ 2030

Ана Ололовска

Жителите на Калгари на референдум ја отфрлија кандидатурата за ЗОИ 2026

Ана Ололовска

Калгари организира референдум за организација на ЗОИ 2026

Ана Ололовска

Торино се повлече од заедничката кандидатура за ЗОИ 2026

Наум Локоски

Милано и Торино со заедничка кандидатура за ЗОИ 2026

Наум Локоски