Воени бродови на НАТО впловија во Драч

Од:

Два борбени брода дел од мисијата за брза реакција на НАТО во Средоземјето, впловија во најголемото албанско прстаниште Драч.

Нивниот престој на албанското крајбрежје се поврзува со десетгодишнината од членството на земјата во Североатлантската алијанса, како и спроведување воена вежба со албанската морнарица.

Бродовите се дел од холандската и канадската морнарица и нивното пристигнување, според командантот на француската морнарица Сјоерд Фенстра претставува „признание за придонесот на Албанија, како дел од мисиите на НАТО на копно и на море“.

– На десетгодишнината од членството на Албанија во НАТО, ние сме тука за дадеме прзнание за вашиот придонес. Во тие рамки, исто така, ќе реализираме и заедничка вежба. Нагласувам дека од големо значење е соработката и зајакнувањето на односите меѓу земјите-членки на Алијансата, изјави Фенстра.

Во изминатите десет години откако е членка на НАТО, Албанија била дел од мисиите во неколку земји во светот, во кои животите ги загинаа тројца припадници на албанската армија, Фети Вогли во Авганистан, како и недоамна во Летонија, Зарифе Хасанај и Клодијан Тануши.

Албанските поморски сили се дел и од мисијата за спасување на имигранти во водите на Егејско Море.

Би можело да ве интересира

Обвинувања за криминално досие и за новиот градоначалник на албанската општина Вау те Дејес

Ана Ололовска

Мета: Да им ја вратиме Албанија на Албанците или денес или никогаш

Ана Ололовска

Мета: Да ме послушаа Баша и Рама земјата ќе беше многу подобра

Албанија забрани влез на над 27 тони пилешко месо и 19,2 тони кафе од Бразил

Стерјовски ја запозна албанската јавност за Конгресот на МАЕИ, зашто албанските медиуми воопшто не информирале

Татјана Ташкова

Венецијанската комисија ја заврши посетата на Тирана, мислењето до 11 октомври

Ана Ололовска