ВИДЕО: Крај јадранскиот брег забележана и втора ајкула за неколку дена

Од:

Откако пред неколку дена во водите на Јадранското Море кај хрватскиот град Макарска беше видена мала ајкула, забележана е уште една, но сега во Корчуланскиот Канал.

– И во овој случај се работи за ајкула од истиот вид, која не е опасна по животпт на луѓето и се храни со ситни риби, лигњи, а понекогаш и со птици и други, пцовисани животни, објаснува хрватски експерт за ајкули Ален Солдо.

Иако овој вид ајкули ретко напаѓаат луѓе, тој вели дека тоа сепак може да се случи.

Во Јадранското Море во деловите одделечени од брегот, постојано или повремено, живеат околу 28 видоови ајкули, чиј број последниве години е зголемен.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Авион принудно слета на автопатот кај Загреб

Поранешни хрватски заробеници бараат отштета од Србија

Кавга за јагне на ражен на хрватска плажа

А1он

Во автомобил во Загреб измерени 81 Целзиусов степен

Во туризмот во Хрватска работат над 17.000 странци

А1он

Грабар-Китаревиќ најави кандидатура за втор мандат